Uzmanı açıkladı: Uykuya dair bilinen 13 yanlış

uzmani-acikladi:-uykuya-dair-bilinen-13-yanlis

Uzmanı açıkladı: Uykuya dair bilinen 13 yanlış

Uyku, sağlığımız ve genel refahımız için kritik bir öneme sahip, ancak bu konuda pek çok yaygın yanlış kanı bulunmaktadır. Psikoloji odaklı PsyBlog’ın kurucusu Dr. Jeremy Dean yanlış inançları sıraladı. İşte uykuya dair en bilinen 13 efsane ve gerçekler.

vn1b4euayU ny9J9lKbf9w
Uyku, sağlığımız ve günlük yaşam kalitemiz için büyük önem taşırken, bu konuda pek çok yanlış inanış ve efsane bulunmaktadır. İşte uyku hakkında yaygın olarak inandığınız 13 efsane.
T3vPAFNumkKVMO7uei5qfQ
Birçok kişi horlamanın sadece rahatsız edici bir durum olduğunu düşünse de, bu genellikle uyku apnesinin bir işareti olabilir.
Uyku apnesi kalp hastalığı, yüksek tansiyon gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Eğer horlama sıklıkla nefes alma zorluğu ile birleşiyorsa, tıbbi yardım alınması gerekmektedir.
HFR dv C0qTG9zCnrVLCA
Hafta sonları ekstra uyuyarak kaybolan uykuyu telafi edebileceğinizi düşünmek yaygın bir yanılgıdır. Uzun vadeli sağlık için düzenli bir uyku programı önemlidir.
m10UG5i64UmvVaorZT6N2Q
Yaş ilerledikçe uyku ihtiyacının azaldığına dair bir inanış olsa da, her yaştan yetişkinin her gece ortalama 7-9 saat uykuya ihtiyacı vardır. Yaşlı bireylerin uyku düzeninde bazı değişiklikler olsa da, uyku ihtiyacı değişmez.
QtYVPnOcA0auq OH3F9mgg
Alkol ilk başta uykuya dalmanıza yardımcı olabilir, ancak REM uykusunu bozarak uyku kalitesini düşürür. Sonuçta, ertesi gün kendinizi yorgun hissedebilirsiniz.
STDjPmSoqkG1K6uM31hvuw
Işık açıkken uyumak zararsız gibi görünse de, bu durum melatonin üretimini baskılar ve uyku kalitenizi bozar.
oSyb6iiP1Emfmw8vFBZdVQ
Kronik uyku eksikliği, bilişsel performans ve ruh halini olumsuz etkiler. Vücudunuz daha az uyumaya alışsa da, yeterli dinlenmeye ihtiyacı vardır.
dRdN 75bvk2iG8UYQXDVsA
Öğle uykusu kısa süreli fayda sağlayabilir, ancak gece uykusunun onarıcı etkilerinin yerini tutmaz.
N1DL2Ck2 UGgkLSV89zrvA
Sağlıklı uyuyan kişiler genellikle uykuya 10-20 dakika içinde dalar. Anında uykuya dalmak, uyku eksikliğine veya bozukluğa işaret edebilir.
Gece geç saatlerde yapılan yoğun egzersizler, bazı kişilerde uykuya dalma süresini uzatabilir. Hafif egzersiz günün erken saatlerinde daha faydalıdır.
Ekran başında geçirilen süre, mavi ışığa maruz kalmayı artırarak melatonin üretimini engeller. Yatmadan önce ekranlardan uzak durmak uyku kalitesini artırır.
Aşırı uyku, depresyon, diyabet ve kalp hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Önerilen uyku süresine uyulması gereklidir.
7juZdFNb7km6gP 3IhO Pw
Uyku ihtiyacı, yaş, genetik özellikler ve yaşam tarzına göre değişir. Kendinizi dinlenmiş ve zinde hissettiren uyku süresine öncelik verilmelidir.
cruX
Gece kısa süreli uyanmalar normaldir ve kötü uykuya işaret etmez. Ancak sık sık uyanıyorsanız, uyku alışkanlıklarınızı gözden geçirmek faydalı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu internet sitesi bilgilendirmek amacıyla kurulmuştur.Herhangi bir Online satış yoktur.